Olet tässä: Etusivu » Kampus » Nyt puhuu Amica

Nyt puhuu Amica

Nyt puhuu Amica

 

Vaasan ylioppilaslehden Risut ja risut -palstalle valitetaan ennen kaikkea ruoasta. Ruoka on risujen mukaan huonolaatuista, loppu, raakaa, eilistä, liian rasvaista, ravintoaineiltaan köyhää ja niin edelleen.

Valituksia ruoasta on tullut niin paljon, että uskoisi siinä todellakin olevan vikaa. Myös ylioppilaskunta on useana vuonna selvittänyt Amican kanssa mahdollisia parannuskeinoja. Mutta mitä mieltä Amica on risujen syytöksistä? Niihin vastaa Fazer Food Servicesin operatiivinen päällikkö Ari Hartikainen.
Mathildassa on aina ruoka loppu! Oli vaan perunaa riisin kanssa!

“Ruokailijoiden määrät vaihtelevat, ja ruokiin varatut raaka-ainemäärät perustuvat historiatietoihin, jotka on saatu päivittäisiä kävijämääriä tarkastelemalla. Mikäli tässä tarkoitetaan sitä, että ruoka on ollut kokonaan loppu jonain päivänä, on todennäköisesti ruokailijamäärä ollut tavallista oletettua suurempi. Mikäli tässä tarkoitetaan sitä, että yksittäinen ruokalaji on ollut kokonaan loppu, kyseessä on ehkä ollut ruoan suosion arviointivirhe. Aina kuitenkin pyritään siihen, että loppuneen ruokalajin tilalle tulisi jokin korvaava samantyyppinen annos.”

 

Ruoan laatu on selvästi huonontunut!

”Ruoan huonouden kokeminen lienee melko yksilöllistä. Olisi mielenkiintoista kuulla tarkemmin, miten se on huonontunut. Ehkä ruokalista ei miellytä tai muuten tulee henkilökohtaisia pettymyksiä. Amicalla tehdään tasaisin väliajoin ruoan laadun arviointeja, joissa otanta on laaja. Tästä mittauksesta saadut arvosanat ovat pysyneet samoina. Molempina vuosina 2011 ja 2012 se on ollut 3,29. Tämän mukaan ruoan laatu ei siis olisi huonontunut. Jos kuitenkin kokee, että omassa annoksessa on jotain vikaa, asiasta kannattaa mainita ravintolalle välittömästi. Ravintola voi sitten tehdä jotain asian hyvittämiseksi.”

 

Salaattipöydässä on huonolaatuisia vihanneksia!

”Vihanneksia tulee ravintoloille kolme kertaa viikossa. Vaihtuvuus on siis suurta, ja siten tuoreuden luulisi olevan taattua. Toki tavarantoimituksessa voi olla toisinaan ongelmia. Huonoiksi kokemistaan salaattipöydän antimista tulisi mennä ilmoittamaan ravintolalle.”

 

Salaattibaarin proteiiniannokset ovat pieniä!

”Salaattibaarin proteiiniannokset noudattavat ravitsemuksellista ohjeistusta. Proteiiniannoksista saa keskimäärin 30 grammaa, mikä yhdessä leivän ja ruokajuoman kanssa tekevät noin 80 grammaa proteiinia. Proteiinin normaalitarve on noin yksi gramma painokiloa kohden, joten 80-kiloisen luulisi tällä pärjäävän. Ihmisten proteiinintarpeet ovat kuitenkin erilaisia. Salaattibaaristahan voi aina ostaa lisää proteiiniannoksia.”

 

Ruoka on epäterveellistä!

”Kelan uudistuneet laatukriteerit tulivat voimaan tänä vuonna. Kela ohjeistaa, että ruokalistoihin tulee merkitä sydänystävälliset annokset. Meillä onkin ne jo vuoden ajan merkitty ruokalistaan tähdellä, eli ruokailija voi helposti tarkistaa ruokansa terveellisyyden. Koko kampusalueen tarjottavista annoksista sydänsystävällisiä on yleensä vähintään puolet. Lisäksi jos katsotaan vaikka tämän päivän ruokalistaa, kinkkukastike ja pennepasta -annoksen kalorimäärä on 450. Leivän, salaatin ja ruokajuoman kanssa tästä tulee 600-700 kaloria. Annoskoolla voi itse vaikuttaa paljon kalorimäärään. Kasvisruokia olemme myös kehittäneet paljon. Amican suunnittelija laatii ruokalistan Kelan suositusten mukaisesti.”

 

Hartikainen toivoo, että palautetta annettaisiin suoraan ravintolalle.
”Asioihin voi vaikuttaa huomattavasti nopeammin, kun ravintola saisi palautteen heti. Myös Amican nettisivuilla voi käydä antamassa kommentteja.”

Lisäksi hän näkee runsaan ruoasta valittamisen positiivisenakin.
”Ymmärrän, että ruoasta valitetaan paljon, koska muistan itsekin ruokailun merkittävyyden omilta opiskeluajoiltani. Ruoka kiinnostaa kaikkia. On hyvä, että kokkauksesta ja ruoasta on tullut trendikästä ja että ruoan terveellisyys ja alkuperä kiinnostaa yhä enemmän.”

 

Teksti ja kuva: Jaana Kinnari

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 8

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.