Olet tässä: Etusivu » Nyt » Lakiluonnos: Yliopistot voisivat ulkoistaa lähes puolet opetuksestaan – Professoriliitto vastustaa

Lakiluonnos: Yliopistot voisivat ulkoistaa lähes puolet opetuksestaan – Professoriliitto vastustaa

Uuden lakiluonnoksen mukaan yliopistot voisivat vastedes hankkia lähes puolet koulutusvastuuseensa kuuluvan tutkinnon pakollisista opinnoista esimerkiksi ammattikorkeakoululta, uutisoi Helsingin Sanomat lauantaina.

HS:n tietojen mukaan korkeakoululta hankittavan opetuksen tulisi vastata ”ostajan” itsensä määrittelemiä tavoitteita. Samansuuruisen osuuden tutkinnosta voisi järjestää myös yhteistyössä toisen korkeakoulun kanssa.

Lehden mukaan esimerkiksi diplomi-insinöörin tai ekonomin tutkintoon hyväksytty voisi opiskella ainakin ensimmäisen vuoden insinöörin tai tradenomin tutkintoon hyväksyttyjen kanssa samoja opintokokonaisuuksia. Alemman tutkinnon yhteensä 180 opintopisteestä voisi siis hankkia 89 pistettä toisesta korkeakoulusta.

VAASAN yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Juuso Aaltonen pitää korkeakoulujen välisen yhteistyön lisäämistä positiivisena kehityksenä.

”Yhdistämisen varaa on. Esimerkiksi kieliopintoja voisi yhdistää Vaasan alueen korkeakouluissa. Uskon, että tulevaisuudessa yhteistyö kehittyy, kun nähdään miten tekniikan yhteistyö onnistuu”, Aaltonen pohtii.

Vaasan yliopisto ja Vaasan ammattikorkeakoulu ovat tiivistäneet opetusyhteistyötä tekniikan alalla viime syksystä lähtien. Yhteistyötä toteutetaan yliopiston tekniikan kandidaatin sekä ammattikorkeakoulun sähkötekniikan ja tietotekniikan insinöörin koulutusohjelmissa.

Aaltonen uskoo duaalimalliin eli siihen, että yliopistot ja ammattikorkeakoulut pysyvät erillisinä koulutuspolkuina. Ylijohtaja Tapio Kosunen opetus- ja kulttuuriministeriöstä vakuuttaa HS:lle, ettei duaalimalli uudistuksen myötä mihinkään katoa.

PROFESSORILIITTO ja Tieteentekijöiden liitto katsovat, että yliopisto-opetusta ei voi ulkoistaa ammattikorkeakoulujen hoidettavaksi. Liittojen mukaan tutkimuksen ja opetuksen yhteyden pitää säilyä yliopisto-opinnoissa, tiedotteessa kerrotaan.

Yliopistojen kireä taloustilanne voi viedä siihen, että opetusta hankitaan sieltä, mistä ”halvimmalla saadaan”. Professoriliiton mielestä se ei voi olla järkevää tulevien osaajien kouluttamisen kannalta.

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 170

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.