Olet tässä: Etusivu » Nyt » Pää(p)aine

Pää(p)aine

webvine Ville Kautonen (vas.), Jarmo Panula, Eetu Viitasalo, Julia Karjalainen ja Saija Kankaanpää suhtautuvat positiivisesti tulevaisuuteen epätietoisuudesta huolimatta.

Viime syksynä alkanut viestintätieteiden, nykysuomen ja englannin kielen kandidaattiohjelma eli VINE-ohjelma on edennyt vuoden jännittävimpään vaiheeseen – pääaineen valintaan.

Tähän asti VINE-ohjelman yhteisiä opintoja tehneet ensimmäisen vuoden opiskelijat hakevat nyt pääaineekseen viestintätieteitä, nykysuomea tai englannin kieltä. Elleivät hakijamäärät jakaannu tasaisesti eri pääaineiden välillä, on mahdollista, että joidenkin opiskelijoiden ensisijaiset pääainetoiveet eivät toteudu. Filosofinen tiedekunta ei ole julkaissut tietoa pääaineiden sisäänottomääristä.

Hakuaikaa fukseilla on helmikuun loppuun saakka.

Pääainevalintoihin monia syitä

Monen opiskelijan pääainetoiveen taustalla on haaveammatti tai kiinnostus tiettyä tieteenalaa kohtaan.
”Olen halunnut lukea viestintää yläasteelta asti. Siitä työllistyy semmoisiin ammatteihin, kuten toimittajan ammattiin, joissa pysyy maailman asioista kartalla”, perustelee Jarmo Panula omaa valintaansa.

Eetu Viitasalo on myös valinnut pääaineekseen viestintätieteet ja perustelee valintaansa sen monialaisuudella. Hän epäilee, että viestinnästä tulee olemaan hänelle hyötyä, vaikka se ei olisikaan lopulta hänen alansa.
”Monessa jutussa viestintää kuitenkin tarvitaan”, sanoo Viitasalo.

Nykysuomea pääaineekseen hakeva Ville Kautonen haluaa kehittää kirjoitustaitoaan. Hänkin haaveilee toimittajan ammatista.
”Moni pitää kielioppia itsestään selvänä asiana. Kun sitä oikein alkaa lukea, niin eihän se ole itsestään selvä asia”, Kautonen pohtii.

Saija Kankaanpää haluaa englannin kielen pääaineekseen, koska on kiinnostunut kielestä ja haluaa kehittyä siinä. Tarkkaa ammattia hänellä ei ole vielä mielessä.

Tilanne vaatii epätietoisuuden sietämistä

VINE-ohjelma on antanut ensimmäisen vuoden opiskelijoille lisäaikaa miettiä tulevaa pääainettaan. Englannin kieltä pääaineekseen hamuileva Julia Karjalainen kertoo, että hänen kantansa pääainetta kohtaan ei enää ole niin ehdoton kuin ennen.
”Olin aluksi varma [pääaineesta], mutta nyt on sellainen fiilis, että ei se nyt haittaisi, vaikka en sitä saisikaan”, Karjalainen miettii.

Tällä hetkellä opiskelijoita vaivaa epävarmuus valintaprosessista ja sen käytännöistä. Kankaanpää myöntää stressaavansa valintojen lopputulosta.
”Jos viestintään on liikaa hakijoita, niin pakottaako ne sitten lukemaan esimerkiksi englantia?” Kautonen pähkäilee.

Valintojen tulokset julkaistaan maaliskuun loppuun mennessä.

 

Teksti ja kuva: Ville Perttula

 

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 294

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.