Olet tässä: Etusivu » Pääkirjoitus ja kolumnit » Pääkirjoitukset » Valitse ja valita

Valitse ja valita

Elämä on valintoja. Lause on hirveä klisee mutta totta. Tänne päätymisesi on valinnan tulos. Ensinnäkin olet itse valinnut opinahjon ja oppiaineen lukuisten muiden joukosta. Sinut on valittu tänne, ja valitsit ottaa opiskelupaikan vastaan. Joskus tosin ei ole valinnanvaraa. Itselleni kävi niin, että opiskelupaikkani Jyväskylässä oli ylipäänsä ainut, jonka sain. Otin sen vastaan, koska en päässyt muuallekaan.

Osa teistäkin
on tullut tänne lähinnä siksi, että ei päässyt muualle tai keksinyt muutakaan. ”Miten helvetissä päädyin Vaasaan, vaikka uhosin muuttavani kauas Pohjanmaalta?” vaikeroi osa teistä pohjanmaalaisista. ”Mitä helvettiä teen täällä syrjäseudulla?” marisee jotkut teistä pääkaupunkiseutulaisista. Teille, joille Vaasa oli juuri sitä, mitä halusittekin, toivotan onnea onnistumisesta.

Kun sain
itse fuksivuotenani kuulla mediasta ja lähipiiristä, miten moni oli taas jäänyt ilman opiskelupaikkaa, ymmärsin olla kiitollinenkin omasta valinnastani ja kohtalostani. Jostain syystä omista valinnoistaan marisemista ei muutenkaan katsota suopeasti. Tällainen asenne tuntuu vallitsevan yliopistojen päättäjäelimissä ja isokenkäisten kahvipöydissä. Opiskelijat nähdään välttämättömänä pahana, jota on vaikea sietää. Vaatimuksia esittävät opiskelijat vasta häirikköjä ovatkin. Itselleni ainakin monesti kävi niin, että kun menin selvittämään opintojani koskevia asioita joltakulta henkilökunnan jäseneltä, vastassani oli äärimmäisen nihkeä setä tai
täti. Sedän tai tädin työnkuvaan kuului asiani selvittäminen, mutta toimistolta lähtiessäni tuntui kuin olisin vahingossa astunut sen kuuluisan takalistoon ammutun karhun pakaralle.

”Teidän tehtävänne on opiskella. Keskittykää vain omiin asioihinne.” Päähän taputus. Nämä ovat vastauksia opiskelijalle silloin, kun opiskelija uskaltautuu kysymään, ehdottamaan tai vaatimaan jotain. On kuitenkin niinkin, että myös päättäjät tekevät valintoja. Kaikki resurssipulalla perustellut hankkeiden perumisetkin ovat pohjimmiltaan peräisin jonkun tahon tekemistä valinnoista. Yliopistossa voidaan
esimerkiksi valita iso ja sillä hetkellä kallis tulostusjärjestelmäuudistus, joka kuitenkin olisi nykyaikainen, pitkäikäinen ja tulevaisuudessakin kattava. Tai sitten voidaan valita se sama, vanhanaikainen järjestelmä, ja valinnan syynä on usein se, ettei aiheeseen jakseta perehtyä tai muutokseen ryhtyä. Valita voidaan myös opiskelijoiden vähäisten rahojen syytäminen liikuntapalveluita tarjoaville suuryrityksille oman toimivan yliopistoliikunnan sijaan.


”Olkaa kiitollisia
siitä, mitä teillä jo on.” Tämä lause on toinen viisaus, jolla kysyviä ja muutosta haluavia pyritään hiljentämään. Uudemman kerran elämässäni minulla ei oikeastaan ollut valinnanvaraa vastaanotettuani paikkani Vylkkärin päätoimittajana. Työllisyystilanne ei ole kehuttava, joten otettava oli, mitä sai. Olen toki kiitollinen.
Se ei kuitenkaan pitäisi estää valittamasta. Eikö kiitollinen voi olla, vaikka kyseenalaistaisi välillä? Pitäisikö opiskelijoiden olla yhtä kiitollista ja hiljaista massaa?

Kunnallisvaalitkin tulevat.
Siinäkin on tehtävä valinta. Katso nyt sitten, että lipukkeeseen raapustamasi numero on jonkun sellaisen, joka on tästä luottamuksenosoituksesta aidosti kiitollinen ja valittaa sinun kannaltasi olennaisista asioista.

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 944

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.