Olet tässä: Etusivu » Pääkirjoitus ja kolumnit » Kolumni » Opiskelijan tukena jo 45 vuotta

Opiskelijan tukena jo 45 vuotta

Vaasan yliopiston ylioppilaskunta viettää tänä vuonna 45-vuotisjuhlaansa. Ylioppilaskunta perustettiin Vaasaan samaan aikaan kun kauppakorkeakoulu aloitti toimintansa. Aluksi nimi oli Vaasan kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta, mutta nimeä vaihdettiin, kun Vaasan yliopisto aloitti toimintansa vuonna 1991. Näiden 45 vuoden aikana ylioppilaskunta on toiminut opiskelijoiden yhdyssiteenä ja tehnyt kovasti työtä opiskelu- ja elinolojen parantamiseksi.

Nykyään VYY on yli 4000 opiskelijan tiivis yhteisö, joka tarjoaa monenlaista aktiviteettia opiskelun vastapainoksi. Tämä ei kuitenkaan ole karsinut sitä aktiivista roolia, joka ylioppilaskunnalla on yliopistoyhteisön sisällä niin opetuksen ja koulutuksen kehittämisessä kuin opiskelukyvyn ylläpitämiseen tähtäävän toiminnankin edistämisessä.

Vuosien aikana ylioppilaskunnan toiminnan painopisteet sekä erityisesti toiminnan resurssointi ovat muuttuneet vuodesta toiseen. Vuonna 2008 valmistunut ylioppilastalo on erinomainen esimerkki ylioppilaskunnan toiminnasta konkreettisista tuotoksista. Toivon, että jonakin päivänä taloudelliset resurssit mahdollistavat sen, että ylioppilastalo saadaan aidosti opiskelijoiden käyttöön, eräänlaisena opiskelijoiden olohuoneena.

Vuosi 2013 on ylioppilaskunnalle merkittävä. Juhlavuoden lisäksi syksyllä toimitetaan jälleen edustajistovaalit, joilla valitaan 30 päättäjää linjaamaan ylioppilaskunnan toiminnan tavoitteista ja suuntaviivoista. Toivottavasti mahdollisimman moni opiskelija lähtisi ehdolle. Ylioppilaskunta ei ole mitään ilman jäsenistöään, ja tästä syystä olisi toivottavaa, että VYY tuntuisi luontevalta osalta opintoja ja elämää.

Keskustelua voi käydä jatkuvasti, mutta erityisesti vaalivuodet ovat tärkeitä ylioppilaskunnan suuntaviivojen hakemiselle. Me ylioppilaskunnan henkilökunnan puolella olemme herkällä korvalla kuulemassa, mikä ylioppilaskunnassa on hyvää, mikä huonoa ja mikä ärsyttää. Haastankin kaikki käymään keskustelua tämän vuoden aikana erityisesti ylioppilaskunnan kehittämisestä. Mitä sinä haluat jäsenmaksusi vastineeksi? Ole aktiivinen ja osallistu keskusteluun! Hyvä kanava ajatusten esittämiseen on esimerkiksi Vaasan ylioppilaslehti.

Juhlavuoden kunniaksi perustetaan myös ylioppilaskunnan alumniyhdistys, jonka tarkoituksena on toimia siltana aikaisempiin sukupolviin. Odotan erityisellä mielenkiinnolla tulevia tapahtumia, joissa pääsen kuulemaan, millaista opiskelijaelämä Vaasassa oli esimerkiksi 80-luvulla. VYY:n alumnitoimintaa viedään eteenpäin tiiviissä yhteistyössä yliopiston alumnitoiminnan kanssa. Toiminta antaa opiskelijoille hyvän tavan säilyttää siteet yliopistoon myös valmistumisen jälkeen.

Ajat muuttuvat, mutta ylioppilaskunnan päätehtävä ei muutu. VYY on jatkossakin näkyvä ja kuuluva vaikuttaja Vaasassa ja Palosaaren kampuksella. VYY valvoo opiskelijoiden etua ja taistelee voimakkaasti joustavien opintopolkujen eteen, jotta opiskelut sujuisivat mahdollisimman jouhevasti. VYY on olemassa jokaista opiskelijaa varten. VYY on Sinun ylioppilaskuntasi.

Jarkko Seppälä

Kirjoittaja on Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 294

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.