Olet tässä: Etusivu » Pääkirjoitus ja kolumnit » Pääkirjoitukset » Jäsenpalvelusta päivää

Jäsenpalvelusta päivää

VYY:n 45-vuotisjuhlien kynnyksellä on tullut pengottua jonkin verran historiatietoja. VYY:n historiikissa ylioppilaskuntaa on arvosteltu epäonnekkaista liiketoimista, jotka ovat omalta osaltaan nostaneet jäsenmaksua. Kuitenkin esimerkiksi tappiota tuottaneen Pro Gradun lopettamisessa vitkasteltiin, koska edustajisto koki sen jäsenpalveluna. Ennen kurssimateriaalien sähköistymistä pidettiin tärkeänä hyviä kopiointimahdollisuuksia. Aika kuitenkin ajoi palvelun ohi.

Vaasan ylioppilaslehtikin on tappiollinen jäsenpalvelu. Ylioppilaslehden talous on sidottu ylioppilaskunnan budjettiin, ja lehteä maksetaan ilmoitustuloista ja jäsenmaksuista. Vuoden 2012 jäsenmaksuun lehti toi noin seitsemän euroa lisää. Opiskelijaa kohden lehden vuosikerta, seitsemän numeroa, maksaa siis noin euron lehdeltä. Tilanne on samankaltainen muissakin pienemmissä ylioppilaskunnissa: muun muassa mainosmyynnin notkahdettua 2000-luvulla ylioppilaslehdistä on tullut melkoinen rasite. Siksi nykymuotoisen printtilehden mielekkyyttä kyseenalaistetaan tasaisin väliajoin. Helsingissä Ylioppilaslehden asemaa on ainakin kakkajutun kommenttien perusteella jälleen pohdiskeltu, vaikka itse lehdellä taitaa mennä taloudellisesti mukavasti.

Ylioppilaslehtien huomispäivään vaikuttaa myös toimittajien palkkausta koskeva kiista. Tampereen käräjäoikeus vahvisti, että Tampereen ylioppilaslehti Aviisin toimittajan työsuhteessa on noudatettava lehdistön yleissitovaa työehtosopimusta. Tampereen ylioppilaskunta on valittanut tuomiosta. Jos tuomio tulee voimaan, muutkin ylioppilaslehdet joutuvat sitomaan toimittajiensa palkat työehtosopimuksen mukaisiksi. Tähän ei olisi pienemmillä ylioppilaskunnilla varaa, mikä merkitsisi nykyisten kaltaisten ylioppilaslehtien muodonmuutosta. Ideaa koko Suomen tai periferiayliopistojen yhteisestä ylioppilaslehdestä on heitelty ilmoille.

Lakkauttamisesta ei siis tarvitsisi välttämättä puhua. Lisäksi uutiset ovat siirtyneet muutenkin yhä enemmän verkkoon. Verkkouutisillakin on kuitenkin palkkaa tarvitsevat tekijänsä. Jos ylioppilaskunnassa koettaisiin, ettei verkkolehti ota tulta alleen, olisi siitä helppo luopua, kun printtilehtikin olisi jo kuopattu. Omaa sydäntäni hieman särkee ajatus perinteikkäistä ylioppilaslehdistä luopumisesta. Yhden laskelman mukaan Vaasan ylioppilaslehtikin täyttäisi ensi vuonna 20 vuotta. Lisäksi nuorehkona toimittajanplanttuna en ole vielä niin kyynistynyt ja leipiintynyt, että pitäisin kriittisestikin asioihin tarttuvaa kampusjournalismia merkityksettömänä. On kuitenkin syytä pohtia, onko aika ajanut myös ylioppilaslehden ohi jäsenpalveluna. Katse kohdistuu siis jäsenistöön. Millaisia jäsenpalveluja te haluatte?

Jaana Kinnari
Kirjoittaja on Vaasan ylioppilaslehden päätoimittaja, joka käyttänee jatkossakin vessaa junamatkalla Vaasasta Jyväskylään

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 294

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.