Olet tässä: Etusivu » Kaupunki » Yhteisiä visioita

Yhteisiä visioita

weblavastaja Leikkaa ja liimaa. Lavastaja Liisa Ikonen esitteli pahvisia piennoismalleja, joiden avulla suunnitelmat saivat fyysisen muodon ennen tietokonemallinnuksen aikaa.

Lavastus ei ole pelkkä näyttämön tausta, vaan se luo tilan, jonka kanssa näyttelijät ovat vuorovaikutuksessa. Liisa Ikonen on toiminut vuodesta 2002 Vaasan kaupunginteatterin lavastajana. Tällä hetkellä valmisteilla on Charles Dickensin kirjoittamaan Oliver Twist -romaaniin perustuvan Oliver! -musikaalin lavasteet. Lavastuksen ohella Ikonen on suunnitellut myös puvustusta.

Lavastusprosessikin on osa kokonaisuutta

Lavasteiden suunnittelu ja valmistaminen on monikuukautinen projekti, joka vaatii paljon tarkkaa suunnittelua ja ison liudan työntekijöitä onnistuakseen. Lavastaja valvoo tätä työrupeamaa. Teatterityö on kaikin puolin yhteisöllistä, ja sen Ikonen kokeekin haastavimmaksi lavastamisessa. Lavastus on osa kokonaisuutta, eikä tällöin voi pitää täysin kiinni yksilöllisistä näkemyksistä. Kompromisseihin on pystyttävä. Visuaalista kokonaisuutta luotaessa lavastajan työparina häärii ohjaaja.

”Ei tää yksin mun maailman ympärillä pyöri”, Ikonen toteaa.
Ikonen myöntää, että hänellä meni uran alkupuolella aikaa tämän asian ymmärtämiseen.

Monet asiat vaikuttavat lopputulokseen. Esimerkiksi Oliver! -musikaalin lavasteita luodessa täytyi ottaa huomioon se, että lavastuksen täytyi mennä formaattiseulan läpi. Suunnitelmat lähetettiin Lontooseen hyväksytettäväksi.

Tekniikan kehitys luo lavastukselle uusia mahdollisuuksia. Maaliskuussa ensi-iltaan tuleva Oliver! -musikaali on ensimmäinen näytelmä, jonka lavasteet on suunniteltu kokonaan tietokoneella mallintamalla. Tätä ennen suunnitelmat tuotiin eloon pahvisten pienoismallien avulla.

Lavastus taiteena

Lavastaja luo jokaisessa projektissa isoja taiteellisia kokonaisuuksia. Ovatko lavastajat sitten taiteilijoita?
”Kyllä mä haluaisin nähdä itseni taiteilijana”, Ikonen sanoo. Taiteellisuudesta puhuessaan Ikonen palaa muistuttamaan jälleen teatteritaiteen sosiaalisuudesta.
”Joutuu ajoittain tinkimään niistä omista taiteellisista periaatteista. Se on sellainen osa tätä työtä, että se on hyväksyttävä, jos aikoo tällaisessa yhteisössä toimia.”

Ikonen ei koe lavasteita hänen omiksi taideteoksikseen. Hän painottaa asioiden kokonaisuutta, jonka osana lavasteiden tulee toimia saumattomasti. Valmis näytelmä kaikkine osineen muodostaa taideteoksen. Myöskään yksittäisillä, kauniilla esineillä ei Ikosen mukaan ole kokonaisuuden kannalta arvoa.
” Lavastuksella yksinään ei ole mun mielestä mitään arvoa.”

Kysymys lavastamisen vakavuudesta saa Ikosen naurahtamaan: ”Kyllä se musta on hyvin vakavaa!” Ammattilaisten ja taiteilijoiden sitoutuneisuus työhönsä tekee lajista vakavan.
”Lavastajat ovat työhönsä todella sitoutunut ammattikunta. Työlle annetaan niin iso osa elämästä”, hän toteaa.

Oliver! -musikaali tulee ensi-iltaan 16.3.2013

 

Teksti ja kuva: Ville Perttula

 

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 294

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.