Olet tässä: Etusivu » Kaupunki » Mihin suunnata edullisille ruokaostoksille?

Mihin suunnata edullisille ruokaostoksille?

webruoka

Opiskelijat harvoin kylpevät rahassa, ja vaikka kuinka yrittäisimme elää säästeliäästi, niin syödähän meidän kaikkien kuitenkin täytyy. Iso osa kuukausittaisista menoista, vuokran ja muun pakollisen ohella, syntyykin usein ruokaostoksista. Vuoden vaihteessa nousseet verot ja sitä kautta ruoan hinnannousu eivät ainakaan helpota tilannetta. Ylioppilaslehti päätti selvittää mihin Vaasassa kannattaa suunnata ruokaostoksille, mikäli ruokalaskussa haluaa säästää.

Ruoan hintavertailua tehdään yleensä ruokakorivertailun kautta. Ruokakorivertailussa valitaan ennalta joitakin tiettyjä tuotteita, joiden hintoja sitten vertaillaan. Tähän ruokakorivertailuun otettiin mukaan satunnaisia peruselintarvikkeita, joita opiskelijatkin usein ostavat. Osa tuotteista on valittu niin, että kaupan halvin tuote huomioidaan, ja osa taas merkkinsä perusteella.

Hintavertailu tehtiin vaasalaisissa kaupoissa 1.-7.2.2013. Vertailu oli osittain hankala tehdä sen vuoksi, että esimerkiksi Lidlin tuotevalikoima on aika erilainen kuin muissa kaupoissa, eikä osaa ns. merkkituotteista löytynyt sieltä. Arvioinnissa onkin otettu huomioon tällaisessa tilanteessa jokin mahdollisimman samankaltainen tuote. Joidenkin tuotteiden osalta pakkauskoko myös vaihteli hieman, mitä ei kuitenkaan huomioitu hinnassa.

webtaulukko

Tuloksissa yllätyksiä

 

Vertailun tulos on jokseenkin odotettavissa, mutta myös yllätyksiä löytyy. Ruokakorin saa selvityksen mukaan edullisimmin Lidlistä tai Prismasta. Nämä myymälät ovat lähes yhtä edullisia, kun vertaillaan ruokakorin lopullista hintaa. Lidl ajatellaan usein kaikkein edullisimmaksi, mutta hintataso vaihtelee suhteellisen paljon. Monet tuotteet Lidlistä saa kaikkein edullisimmin, mutta jotkut tuotteet ovat jopa kaikkein kalleimpia. Prisman hintataso taas on tasaisen edullinen, vaikka yksittäisiä halvimpia tuotteita ei montaakaan löydy. Kalleimmaksi nousee arvatenkin Siwa, mutta kaukana ei ole myöskään Minimani, jota kuitenkin yleensä pidetään edullisena ruokakauppana. Citymarket sijoittuu halvimman ja kalleimman välimaastoon.

Mikäli siis haluat säästää ruokalaskussa, kannattaa ainakin näiden tuotteiden hintavertailun perusteella suunnata joko Prismaan tai Lidliin. Suurensuuria erot eivät ole, mutta mikäli tekee viikoittain tällaiset ostokset, saattaa kuukaudessa säästää jopa kymmeniä euroja. Hintojen ohella monille saattaa olla merkitystä sillä, millainen valikoima kaupassa on, missä kauppa sijaitsee tai voiko kaupassa käyttää erilaisia asiakkuuskortteja. Prisman heikkoutena onkin se, että se sijaitsee kaukana ja sinne harva jaksaa lähteä pyöräilemään. Siwan etuina taas ovat läheinen sijainti ja hyvät aukioloajat.

Teksti ja kuva: Janina Jouppi

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 294

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.