Olet tässä: Etusivu » Kampus » Kampuksen Suuri Puoluetutkimus

Kampuksen Suuri Puoluetutkimus

webpuolue Puolueisiin kuuluvien jakautuminen.

Vaasan yliopiston opiskelijoille Vylkkärin teettämä puoluetutkimus laittoi kampuksen puolueet järjestykseen. Äänestämisen sijaan tutkittiin puolueisiin kuulumista ja vastaajien puoluepoliittista aktiivisuutta. Samalla saatiin tietoa opiskelijoiden arvostamista poliittisista aatesuunnista sekä niistä käsityksistä, joita he liittävät politiikkaan ja poliitikoihin.

Tutkimukseen haastateltiin 84:ää ihmistä kampusalueella. Haastateltavista 48,8% opiskeli kauppatieteellisessä ja 33,3% filosofisessa tiedekunnassa. Kaikista vastanneista 69% kuului ikäluokkaan 20 – 24 vuotta.

Yksivärinen kampus

Tutkimukseen vastanneista 21,4% kertoi kuuluvansa rekisteröityyn puolueeseen. Heistä 61,1% vastasi kuuluvansa kokoomukseen, kun vihreät ja SDP keräsivät molemmat 16,7% osuuden. Keskustan puoluekirjan omisti 5,6% vastanneista. Nimetyistä vaihtoehdoista valittiin vain neljä puoluetta. Kokoomukseen kuului vastanneita tasaisesti kaikista ikäluokista.

Politiikka kiinnostaa kampuksella

Vastanneista 78,6% ei kuulu yhteenkään rekisteröityyn puolueeseen ja heistä 42% ei ollut kokenut puolueeseen liittymistä hyödylliseksi. Kuitenkin 42,6% olisi valmis harkitsemaan puolueeseen liittymistä. Heistä 48,1% nimesi mahdolliseksi puolueeksi kokoomuksen, kun 23,4% olisi valmis liittymään useampaan puolueeseen. Yli 33% ei osannut sanoa voisiko harkita puolueeseen liittymistä, mutta heistäkin 50% nimesi mahdolliseksi puolueeksi kokoomuksen. Vihreisiin ja keskustaan harkitsee liittyvänsä 8,5% vastaajista, SDP:hen 4,3%. Puolueisiin kuulumattomista 2,1% haluaisi perustaa oman puolueen.

Tiedekunta vaikuttaa tuloksiin

Tiedekunta tuntuu vaikuttavan puoluekantoja enemmän poliittiseen kiinnostukseen. Kauppatieteilijöistä vain 17,1% ilmoitti kuuluvansa puolueeseen, kun filosofisesta tiedekunnasta 32,1% oli rekisteröidyn puolueen jäseniä. Puolueisiin kuuluvista kauppatieteilijöistä 71,4% omisti kokoomuksen jäsenkirjan, kun vastaava luku oli filosofisessa tiedekunnassa 55,6% ja teknillisessä tiedekunnassa 100%. Eniten hajontaa oli filosofisessa tiedekunnassa, jonka puolueaktiiveista 33,3% kuului vihreisiin ja 11,1% SDP:hen.

Puoluekantaa harkitsevissa tiedekuntien erot korostuvat enemmän. Kauppatieteilijöistä 66,7% ja teekkareista 50% olisi valmis harkitsemaan kokoomukseen liittymistä. Filosofisesta tiedekunnasta 50% harkitsee liittymistä useampaan puolueeseen ja 25% nimesi kokoomuksen.

Politiikka yhdistää puolueen sisällä ja ulkopuolella

Yli 53% puolueisiin kuuluvista kertoi tuntevansa läheisesti yli 15 oman puolueensa jäsentä, kun 6,7% ei tuntenut läheisesti yhtäkään ihmistä kotipuolueestaan. Samasta vastaajaryhmästä 50% tunsi läheisesti 5 – 9 ihmistä muista puolueista.
Puolueisiin kuuluvista 18,8% oli saanut liittymisidean ystävältään ja 75% kertoi valinneensa puolueen arvomaailmansa perusteella. Vain 6,3% vastasi, ettei ole ollut mukana puolueensa toiminnassa, kun 16,7% oli ollut ehdokkaana eduskunta- tai kunnallisvaaleissa.

Tutkimus ja teksti: Eppu Saarela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 294

Comments (1)

  • Jean Valjean

    1.9.2017 Vaasan yliopiston ylioppilaskunta otaa ensimmäisenä Suomessa käyttöön pakollisen puoluekirjan

    Vaasan yliopiston ylioppilaskunta on tällä päivämäärällä avoinna enää Kokoomuksen jäsenille. Kolmannesta ohitusleikkauksestaan toipuva vastavalittu puheenjohtan Ahti Sika oli tilanteesta silminnähden huojentunut. ”Saadan vihervassarit vittuun meidän uljaasta valkoisesta yliopistosta.” Sika toteaa. Lisäksi Sika haluaa korostaa että, ”Menestys. Raha. Kovat arvot. Ainiin, ja syrjäytyneet on muuten sit tosi ihkuja.”

    Ensi vuonna Vaasan yliopisto sulkee ovensa vaihto-opiskelijoilta. Säästyneet rahat tullaan käyttämään uuteen ylioppilastaloon joka kuulemma ”Tällä kertaa tulee toimimaan opiskelijoiden ehdoilla. Hei. Ihan tosi. Mitä sä naurat?”

    Vastaa

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.