Olet tässä: Etusivu » Ilmiöt » Oravanpyörä pyörii – downshiftaa, opiskelija!

Oravanpyörä pyörii – downshiftaa, opiskelija!

Hyvinvoiva opiskelija tasapainottaa elämän jokaisen osa-alueen. Tärkeää on oppia arvostamaan elämän perusasioita. Öjbergetin hiihtoladuilla oravanpyörästä irrottautumassa vaasalaiset opiskelijat Thileepan Paulraj ja Rathan Kumar sekä ABB:n vahvistus Prakash Kandasamy.

Onko elämänrytmisi hektinen, opintopisteitä napsuu ja palkka juoksee? Odottaako edessä burnout? Olisiko aika arvostaa elämän perusasioita? Tammikuisten korkeakouluopiskelijoiden rekrytointimessujen paneelikeskustelu nosti esiin oravanpyörää, jonka irrottautumisesta moni haaveilee. Korkeakoulukulttuuri on muuttunut ja harva opiskelee sata lasissa. Kaikki täytyy saada kerralla. Vaasassa syntynyt kasvatustieteen professori Kari Uusikylä tietää, että yltäkylläisellä elämällä on kääntöpuolensa. Se tuottaa kypsymättömiä aikuisia, joiden on vaikea kestää normaalia elämää velvollisuuksineen.

”Jokaisen pitäisi oppia aikuisen vastuullista elämää, opiskella tehokkaasti. Miksi edullista opintolainaa pelätään? En usko fraasiin ’työssäolo on pakollista opiskelujen aikana, muuten ei saa koskaan töitä’. Miksi lahjakkaat nuoret, jotka voivat opiskella yliopistossa, murehtivat turhia? Opiskelupaikka on etuoikeus.”

”Rahakannusteiden suunnittelu normaalitahtiin opiskeleville nuorille kuvaa ajan henkeä. Peffa ei enää nouse ilman bonuksia. Opiskelijoiden on ymmärrettävä omat roolinsa. Hyvä opiskelija opiskelee tunnollisesti eikä kinu erivapauksia tai helpotuksia.”

 

Hyvinvoiva opiskelija ei syrjäydy

Elämän kiihtyvä tempo verottaa nuoren ihmisen psyykkistä ja fyysistä kanttia. Opetuksen, lahjakkuuden ja luovuuden tutkijana tunnetuksi tulleen Uusikylän mukaan opiskelijan hyvinvointi on monen tekijän summa.
”Jokaisen meidän hyvinvoinnin perustat rakentuvat lapsuudessa. Kun itsetunto on hyvä, opiskelija hyväksyy itsensä. Hyvinvoiva opiskelija on optimistinen realisti. Ei tarvitse olla enempää eikä vähempää kuin on.”

”Yhteiskunnan paineet nakertavat hyvinvointia. Pitää olla tehokas, kaunis, komea, kilpailla ja luoda itsestään myyvää pakettia työmarkkinoille. Mutta oman hyvinvointinsa voi tuhota aivan itsekin viinalla, valvomisella ja tekemällä typeryyksiä.”
Paljon puhutaankin nuoren ihmisen syrjäytymisestä. Miten hyvinvointivaltio nielaisee opiskelijansa?
”Syrjäytymisen pohja luodaan kodeissa. Työttömyys, viinahelvetit ja mielenterveysongelmat tuhoavat lasten mieliä. Mielenterveyden hoito on retuperällä. Se on häpeä.”

Koulutuksella on merkittävä rooli yhteisöllisyyden luomisessa ja elämänmyönteisiä nuoria kasvatettaessa. Vaasan yliopiston tiivis yhteisö mahdollistaa paljon.
”Jokaiselle luvattu opintopolku on äärimmäisen tärkeää, eikä siitä pidä luopua millään tekosyyllä. Korkeakouluissa tärkeintä on hyvä tunneilmasto ja ihmisten keskinäinen kunnioitus. Mutta suurin yhteisöllisyyden este Vaasassa on käsittämätön kielimuuri. Rikkaudesta on tehty kirous.”

 

Pehmeys on kunniaa kovassa tekniikassakin

EnergyVaasa nostaa esiin yritysmaailman ja teollisuuden. Todellisuudessa Vaasa on kaupunkina paljon tärkeämpää: ihmisiä, lapsia, nuoria, perheitä, opiskelijoita ja työntekijöitä. Kovaksi ja kylmäksi muuttunut maailma tarvitsee pehmeitä arvoja, jotka edesauttavat ihmisten kasvua yritysten kiitonousun ohella.
”Vaasan (suomenkielinen) korkeakouluprofiili on kaupallis-tekninen. Se on tietoinen valinta, jolle on hyvät perusteet. Itse soisin kyllä, että Vaasan yliopistossa kukoistaisivat näkyvämmin myös ihmisen henkeä palvelevat tieteet: yhteiskuntatieteet, filosofia, humanistiset tieteet, jopa taiteet. Nyt niiden näkyvyys on vähäinen. Jos hengentieteet näivettyvät, näivettyy koko yhteiskunta.”

Epävarmassa maailmassa hyvinvoivaa yhteiskunnan, yliopiston ja yksilön tulevaisuutta rakennettaessa tietoa ja taitoa tulee ammentaa myös entisajoista. Y-sukupolvi kyseenalaistaa radikaalisti edeltäjiensä toimintamallit, mutta aiempien sukupolvien tekemää työtä tulee arvostaa.
”Olen aika pessimistinen sen suhteen, että nuoria kiinnostaisi vuosikymmenien takainen opiskelijan elämä. Monia tuntuu jopa loukkaavan, kun heille kerrotaan oman aikani opiskelijoiden köyhyydestä. Rahapulasta, alivuokralaisena asumisesta ja kotien lähettämistä ruokapaketeista. Se tulkitaan vanhan höppänän itsekehuksi. Mutta en minäkään ollut opiskeluaikana kovin kiinnostunut edellisten sukupolvien kurjuudesta.”

 

PALOJA CONTACT 2013 -PANELISTIGALLUPISTA

”Hyvällä suunnittelulla ja aikataulujen tekemisellä saa viikkoihin mahdutettua niin opiskeluvelvollisuudet kuin riennotkin. Tärkeintä on suorittaa opinnot kunnialla. Kurssien kasaantuminen tai gradun venyminen ei lisää kenenkään hyvinvointia, vaan vain käynnistää kierteen, jota on vaikea katkaista. Tee aikataulu tiukempina aikoina, ja pidä aikataulusta kiinni. Kun aika on hyvin suunniteltu, saat sekä hyödyn että huvin ja nautit molemmista – ansaitusti.” Susanna Kultalahti, Vaasan yliopisto, Johtamisen laitos

”Vaasalaisen opiskelijan hyvinvointia voi lisätä tasapainottamalla elämän jokaisen osa-alueen. Se, että opiskelija muistaa pitää huolta fyysisestä kunnostaan, sosiaalisesta piiristään sekä tehdä muutaman tunnin palkkatyötä auttaa jaksamaan arjen opinnoissa. Hyvällä asenteella ja avoimella mielellä pääse jo todella pitkälle!” Jukka-Pekka Janhonen, OK Perintä Oy

 

Teksti ja kuva: Raija Koivisto

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 294

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.