Olet tässä: Etusivu » Ilmiöt » Vankien kaveri

Vankien kaveri

webkoski

Kristian Koskelle ovat Vaasan vankilan portit viime aikoina tulleet tutuiksi. Viime syksystä asti tämä kolmannen vuoden viestinnän pääaineopiskelija on toiminut vapaaehtoisena SPR:n ryhmässä, joka käy kerran kuussa tapaamassa yksinäisiä vankeja Rantakadun kaltereiden takana. Ryhmä koostuu lähinnä naisista, mutta mukaan on tullut myös miehiä.

Vankeja on paikalla vaihtelevasti, ja yleensä noin kuusi vankia saapuu paikalle. Heidän on ilmoittauduttava ryhmään etukäteen, ja se jää usein viime tippaan.
“Monet ilmoittautuneetkaan eivät lopulta saavu paikalle. Vankilassa olohan on eristävä kokemus. Vangit eivät usein jaksa tavata ulkopuolisia ihmisiä ja ovat mielummin omissa oloissaan”, Koski kertoo.

Kosken toiminta herättää kysymyksen, mikä saa vapaaehtoisen olemaan läsnä ihmiselle, joka on tehnyt väärin ja kärsii rangaistustaan? Eikö ihmisen pitäisi auttaa heikkoja ja sorrettuja, ei väärintekijöitä?
“Minulla ei ole oikeutta tuomita ihmisiä, koska en edes tiedä, mitä vangit ovat tehneet joutuakseen vankilaan. Tämä tapa auttaa ei vie paljoa aikaa. Vangit ovat myös eri-ikäisiä, joten maailmankatsomukset kohtaavat.”

Kosken yöunet eivät siis ole häiriintyneet, eivätkä vankien kanssa puhutut asiat ole jääneet pyörimään päähän.
“Parin ensimmäisen tapaamisen jälkeen jäi kuitenkin mietityttämään elämän raadollisuus: kuinka paljon vangit ovat kokeneet väkivaltaa ja torjuntaa elämässään. He eivät välttämättä ole koskaan kokeneet niin sanottua normaalia elämää.”

Noin tunnin pituiset tapaamiset järjestetään kerran kuukaudessa, ja paikalla on useampia vapaaehtoisia sekä itse vankeja. Ideana on, että vangit puhuvat.
“Ensimmäiset tapaamiset olivat hiljaisia. Osa vangeista on innokkaampia, avoimempia ja sosiaalisia. Keskustelu on vapaamuotoista, eikä siinä perehdytä henkilökohtaisiin asioihin, koska vankien identiteettisuoja on niin tärkeä. Myöskään arvokysymyksiä ei käydä läpi.”

Tapaamisiin tulee vain miesvankeja. Koski kertoo, että tuttavasuhteet vankien kanssa on tarkoitus pitää melko pinnallisina.
“Turhaa nimien käyttöä vältetään. Toiminnan tarkoituksena on, että yhteys katkeaa vangin päästyä siviiliin. Kyse ei siis ole niinkään ystävyydestä vaan nimenomaan tuttavuudesta.”

SPR järjestää perehdyttämiskoulutuksia vankitoiminnasta kiinnostuneille. Nettisivuilta löytyy lisätietoa. Toiminta edellyttää kuitenkin 25 vuoden ikää ja ystäväkurssin käymistä. Paikallinen vankilatoimikunta perehdyttää halukkaat tehtävään ja hyväksyy vierailijaksi.
“Suosittelen toimintaa niille, jotka haluavat nähdä jotain tosi erilaista. Koko toiminnan päätarkoitus on antaa vangille yhteydentunne siviilimaailmaan. Vangin asiat jäävät aina vankilan sisäpuolelle. Itse jatkan toimintaa ainakin niin kauan kuin asun Vaasassa.”

Koski vielä muistuttaa, että toiminta on molemminpuolista.
“On vaikea sanoa, kumpi saa toiminnasta enemmän irti, vapaaehtoinen vai vanki. Kokemus on erittäin mielenkiintoinen, sillä vangilla ei välttämättä ole mitään yhteyttä vankilan ulkopuolisiin ihmisiin. Toivon, että vangit kokisivat olevansa samanlaisia ihmisiä kuin kuka tahansa muu.”

Teksti ja kuva: Aino Pekkarinen

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 294

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.