Olet tässä: Etusivu » Arviot » Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja

Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja

webvaltaojaKoska Vaasan yliopistossa ei voi opiskella tähtitiedettä, on hyvä, että Esko Valtaoja on kirjoittanut aiheesta lukuisia kirjoja. Valtaojan kirjoissa käsitellään monipuolisesti universumin ihmeitä aina mustista-aukoista madonreikiin. Valtaoja on poikkeuksellinen tiedemies siinä mielessä, että hän kertoo asioista niin, että maallikkokin ymmärtää ja viljelee huumoria tekstinsä lomassa.

Valtaojan uusin kirja Kaiken käsikirja ei nimestään huolimatta sisällä tietoa kaikesta mahdollisesta. ”Tämä kirja on minun yritykseni tiivistää kaikki oleellinen maailmasta ja ihmisestä, aineesta ja hengestä, pariinsataan sivuun”, tiivistääkin kirjailija teoksen jälkisanoissa.

Kirjassa tutkija käsittee melko paljon ominta tutkimusaluettaan eli tähtitiedettä maailmankaikkeuden synnystä sen kehitykseen ja aina tulevaisuuteen asti. Muiksi käsittelyn arvoisiksi asioiksi tutkija on valinnut filosofiset pohdinnat moraalista ja todellisuudesta, ihmisen kehityshistorian sekä uskon ja tieteen iänikuisen kamppailun.

Vaikka Kaiken käsikirja ei korvaa Wikipediaa, on kirjassa paljon mielenkiintoista asiaa. Valtaojan laaja tietämys ja kattavat taustatyöt tarjoavat lukijalle erittäin yleissivistävän paketin olemassaolon peruskysymyksistä ja ihmisyydestä.

Tiedemiehenä Valtaoja painottaa kirjassa paljon tieteen merkitystä, joten maailman henkiolentoihin, vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin ja astrologiaan uskoville kirja voi tarjota hampaidenkiristelyä. Erityisen antoisaa luettavaa on tutkijan pohdinnat uskonnoista, niiden merkityksestä ja asemasta ihmiskunnassa sekä uskontojen kehityksestä ihmiskunnan viisastumisen myötä.

Teksti: Hannu Toivonen

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 294

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.