Olet tässä: Etusivu » Artikkelit » Elämä haltuun ennen ongelmien kasaantumista

Elämä haltuun ennen ongelmien kasaantumista

Valtakunnallista mielenterveysviikkoa vietetään 17.-23.11.2014. Mielenterveysviikko nostaa esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja, tuo esille epäkohtia, tekee parannusehdotuksia ja vaikuttaa asenteisiin.

Opiskelijoita mielenterveysasioissa palvelevat ensisijaisesti YTHS ja kampuksen opintopsykologi. Lisäksi mielenterveyteen liittyvää neuvontaa tarjoavat muun muassa Nyyti ry, omaisyhdistys FinFami Pohjanmaa ry ja osa kaupungin peruspalveluja oleva Horisontti.

Nyytillä juhlavuosi

Nyyti ry. on taivaltanut jo kolmekymmentä vuotta opiskelijoiden rinnalla tarjoten tukeaan henkiseen hyvinvointiin ja elämänhallintaan.

Yhdistyksen tarina lähti liikkeelle Opiskelijoiden mielenterveys- ja yhteisöasumiskokeilu -projektista vuonna 1984 ja 20 vuotta sitten Nyyti ry. toimi Helsingissä opiskelijoiden kriisikeskuksena, johon saattoi mennä keskustelemaan mieltä painavista asioista.

”Tänä päivänä toiminta suuntautuu edistävään työhön. Tarjoamme apukeinoja, jotta opiskelija itse pystyisi auttamaan itseään omassa jaksamisessaan, jos siitä on herännyt huoli, vaikka suuria ongelmia ei vielä olisikaan”, kertoo Nyyti ry:n toiminnanjohtaja Minna Savolainen.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella Nyyti ry:n päätoimintamuotoja ovat hengailuillat, nettiryhmät ja elämäntaitokurssit.

”Hengailuiltoja järjestävät oppilaskunnat tai ainejärjestöt. Meiltä saa järjestämiseen ja sisältöön ideoita, tukea ja infopaketin”, Savolainen kertoo. Järjestäjän tärkein vastuu on hänen mukaansa kaikkien osallistujien huomioiminen ja ryhmän aktivoiminen esimerkiksi keskusteluun tai peliin.

Toiminnanjohtajan mukaan päihteettömät illanvietot tavoittavat hyvin opiskelijoita kaupungeissa, joissa tällaisia järjestetään. ”Järjestäjien ei kannata ottaa liikaa paineita huikeasta ohjelmasta. Tärkeintä on yhdessäolo. Aktiviteetiksi riittää vaikka pelien pelaaminen. Tällöin aremmatkin uskaltavat paremmin paikalle.”

Nyyti ry markkinoi mielellään opiskelijakuntien tai –järjestöjen hengailuiltoja omalla nettisivullaan. ”Iltoja markkinoidessa pidämme tärkeänä viestinä sitä, että jokainen saa tulla sellaisena kuin on, illoissa ei ole pakko osallistua mihinkään ja aivan yksinkin voi tulla paikalle,” Savolainen listaa.

Keskusteluryhmistä tukea

Nyyti ry:n nettisivulla keskustelualustan tarjoamien nettiryhmien aktiivisuus on vuosi vuodelta kasvussa ja erityisesti kävijämäärät ovat korkealla. ”Yksinäisyys-ryhmä on vakiinnuttanut selkeästi paikkansa, ja sille on tarvetta. Vaihtuvia keskusteluryhmiä ovat muun muassa eroryhmä, sinkkuryhmä ja uutena Alkutaipaleella askarruttaa –ryhmä. Jälkimmäisin on foorumi, jossa uudet opiskelijat voivat jakaa tilanteeseensa liittyviä askarruttavia asioita.  Eniten siellä puhututtaa alkutaipaleen tutustumisen vaikeus. Opiskelijoiden ryhmäytyminen tapahtuu kirjoittajien mukaan heti opintojen alussa, ja jos siinä hetkessä ei päässyt mukaan, saattaa jäädä roikkumaan”, Savolainen sanoo.

Nyyti ry:n keskusteluryhmiä ohjaavat yhdistyksen työntekijät, ja niitä voi vapaasti seurata yhdistyksen nettisivuilla. Kirjoittaminen vaati rekisteröitymisen.

Elämän taitoja

Mahtipontiselta kuulostava elämäntaitokurssi tarjoaa oppeja oman elämän hallintaan. ”Käytännössä tuo kurssi ja Nyyti ry. tarjoavat paremman arjen työkaluja, joiden avulla omaa itsetuntoaan voisi vahvistaa ja lisätä näin hyvinvointia ja tyytyväisyyttä itseensä”, Savolainen avaa kurssin sisältöä.

Nyyti ry kouluttaa kurssin vetäjiä, joita löytyy ympäri Suomen YTHS:stä. Lisäksi Savolainen toivoo, että ohjaajakoulutuksiin osallistuisivat kaikki, jotka oppilaitoksissa jotenkin ovat tekemisissä oppilashuollon kanssa. ”Koko pakettia ei välttämättä tarvitse tarjota opiskelijoille kurssina, vaan työkalupakkia voi käyttää osana työtään.”

”Toivon, että toiminnallamme Nyyti tulisi entistä lähemmäs jokaista opiskelijaa ja kaikilla olisi mahdollista löytää omat voimavaransa”, Savolainen päättää.

nyyti.fi

yths.fi/i_love_arki

Anne Tastula

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 170

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

© 2015 Synodi

Scroll to top