Olet tässä: Etusivu » Artikkelit » Nurmikenttien shakki koukuttaa

Nurmikenttien shakki koukuttaa

Wasa Royalsin vastikään amerikkalaisen jalkapallon I-divisioonan mestaruuteen valmentanut Seppo Evwaraye käskyttää opiskelijaporukan juoksemaan alkulämmöiksi kuplahallia ympäri. Valtaosaltaan urheilulliset korkeakouluopiskelijat tekevät työtä käskettyä.

Kun Vaasan yliopiston opiskelijaliikunnan järjestämä amerikkalaisen jalkapallon vuoro pyörii syksyn toista viikkoaan, liikkuu lajin tuoreita kokeilijoita kuplahallissa peräti 40 henkeä. Jo aiempina vuosina opiskelijaliikunnan vuorolla harjoitelleita on mukana puolestaan parisenkymmentä.

Treeneissä pysyy syke korkealla, sillä niitä on toisena syksynä peräkkäin vetämässä kymmenkunta Royalsin edustajaa – kirkkaimpana nimenä Evwaraye, joka pääsi pelaajaurallaan pelaamaan harjoitusotteluita lajin kovimmassa ammattilaissarjassa NFL:ssä.

”Toissa vuonna piti vielä mennä kadulle etsimään pelaajia Royalsiin, mutta nyt on buumia päällä ja edustusjoukkueeseemme on innokkaita tulijoita. Sellaisia miehiä ei ole kuitenkaan riittävästi, jotka täyttäisivät Royalsin korkeat kriteerit”, Evwaraye kertoo.

Opiskelijavuoron vastuuhenkilön Niklas Ruotsalaisen laskujen mukaan reilut kymmenen Vaasan korkeakoulujoukkueessa Dogsissa uransa aloittanutta pelaajaa on päässyt myöhemmin Royalsin riveihin. Evwarayen kannustimena onkin tarkkailla kyvykkäimpiä opiskelijapelaajia, joilla voisi olla ainesta päästä I-divisioonassa jatkavaan Roaylsiin.

”Pelaajavärväys on puhtaasti motiivini vetää opiskelijavuoroja. Pistän tietotaitoani kiertoon sellaisten nuorten pelaajien vuoksi, jotka pystyisivät myöhemmin mahdollisesti auttamaan meitä. Tämä voi kuulostaa kovaltakin, mutta aikani on kortilla ja hyväntekeväisyys olisi resurssien haaskaamista”, Evwaraye tunnustaa.

Evwaraye kertoo Royalsin kiinnostuksen heränneen ensimmäisten opiskelijavuorojen aikana muutamaan pelaajaan.

”Toivottavasti jatkatte. Tulemme olemaan teihin yhteydessä”, Evwaraye viestii näille pelaajille koko joukon kuullen harjoitusten päätteeksi.

Evwaraye vinkkaa samalla mahdollisuudesta pelata ensi kesänä Vaasa Vikingsissä, joka mittelee IV-divisioonassa.

 

Dogs tavoittelee ensimmäistä SM-mitaliaan

 

Syksyn ensimmäisillä, tiistaisin ja torstaisin järjestettävillä amerikkalaisen jalkapallon harjoituskerroilla opiskelijat keskittyvät hiomaan kuntoon lajin perusasioita: liikkumista, kontaktin ottamista, pallon heittämistä ja sen vastaanottamista. Keväällä kilpailukauden aikana painotus siirtyy taktiikkaan ja harjoitukset koostuvat enimmäkseen pelaamisesta.

Jo syksyn alussa pelaajia ryhdytään sommittelemaan kullekin otollisimmalle pelipaikalle. Uusien pelaajien odotukset eivät kuitenkaan aina vastaa sitä, missä roolissa he ovat parhaimmillaan.

”Pienet ja ketterät ovat omimmillaan eri rooleissa kuin isot ja vahvat. Keskustelemme pelaajien kanssa pelipaikoista, mutta aina joukkuetta ei auta eniten omalla toiveellaan”, opiskelijavuoron vastuuhenkilö Niklas Ruotsalainen toteaa.

Ruotsalainen kertoo Vaasan korkeakoulujoukkue Dogsin tavoittelevan ensi keväänä ensimmäistä opiskelijoiden SM-mitaliaan. Parhaana saavutuksena vuonna 2010 käynnistyneellä taipaleella on toistaiseksi kevään 2013 viides sija.

Suurin kipukohta tähän saakka on ollut siinä, kun Dogsin suuresta osallistujajoukosta on pudonnut aiempina syksyinä puolet jo marraskuussa pois. Pulmaan yritetään löytää nyt paremmat lääkkeet.

”Aiomme soitella enemmän perään, miksi on jääty pois. Osalla putoamisiin on ollut syynä lajin luonne, joillain oma urheilullisuus ei ole riittänyt, ja jotkut eivät ole enää tulleet mukaan, kun parit treenit ovat jääneet väliin. Olisi hyvä, jos saisimme parikymmentä uutta äijää pysymään mukana. Isoa rosteria tarvitaan, kun tulee loukkaantumisiakin”, Ruotsalainen sanoo.

Vaasan yliopiston maksuttomalla liikuntavuorolla lajia voi tulla kokeilemaan vapaasti.

”Ketään emme pudota pois, mutta peleihinkään emme ota ketä tahansa. Niihin pitää olla jonkinlainen taso ja treenitaustaa mielellään syksystä lähtien.”

Ruotsalainen kehottaa ottamaan nappikset tai lenkkarit mukaan, muut varusteet saa paikan päällä.

 

Kontakti ja taktisuus käsi kädessä

 

Koska Wasa Dogs on Vaasan korkeakoulujen yhteinen joukkue, on mukana harjoittelemassa pelaajia myös ammattikorkeakoulusta. Yksi syksyn ensikertalaisista amerikkalaisen jalkapallon kokeilijoista liikuntavuorolla on rakennustekniikkaa toista vuottaan opiskeleva Miikka Nevala.

”Olen pelannut kymmenen vuotta lentopalloa, mutta viimeiset kaksi vuotta tehnyt vain salitreeniä. Aiemmin jenkkifutista pelannut kaverini houkutteli minut mukaan, ja tämä on ollut positiivinen kokemus”, Nevala sanoo.

Nevala myöntää haluavansa Dogsiin pelaamaan, ”jos vain rahkeet riittävät”.

”Jenkkifutiksessa on hienoa, kun saa ottaa kontaktia kaveriin. Se on aika kovaa mutta reilua peliä.”

Nevalan mietteet nurmikenttien shakiksikin kutsutusta lajista jakaa myös Evwaraye.

”Suosittelen jenkkifutista kelle tahansa nuorelle, joka haluaa haastaa omaa kroppaansa. Lajissa on kontaktin ottamisen ohella tarkka taktinen puoli. Kovin montaa joukkuekontaktilajia ei ole olemassakaan, ja amerikkalainen jalkapallo sopii mielestäni hyvin suomalaiseen luonteenlaatuun”, Evwaraye maalaa.

 

Amerikkalaisen jalkapallon harjoitukset korkeakouluopiskelijoille Sepänkyläntien kuplahallissa tiistaisin ja torstaisin kello 20.30. 

 
Teksti ja kuva: Tuomas Hämäläinen

Tietoa kirjoittajasta

Julkaistuja artikkeleita : 170

Jätä kommentti

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

© 2015 Synodi

Scroll to top