Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /home/vyy/public_html/Ylioppilaslehti/textpattern/lib/txplib_misc.php(594) : eval()'d code on line 42
Vaasan yliopisto valmiina muutoksiin » Vaasan ylioppilaslehti

Vaasan yliopisto valmiina muutoksiin

Vaasan yliopiston lukuvuoden avajaiset järjestettiin maanantaina 7. syyskuuta Tapahtuman avasi rehtori Matti Jakobsson, jonka jälkeen omat terveisensä toivat Vaasan yliopiston hallituksen puheenjohtaja Ole Norrback sekä ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Laura Suutari. Katseet suunnattiin uuteen yliopistolakiin.
Varainhankintaprojekti hyvässä vauhdissa

Rehtori Jakobsson kuvasi puheessaan uuden yliopistolain mukanaan tuomia muutoksia. Uusi laki astuu voimaan 1. tammikuuta 2010, mutta sen vaatimia muutoksia valmistellaan jo vauhdilla. Vuoden vaihteesta alkaen yliopistojen hallinnollinen ja taloudellinen itsenäisyys kasvaa, jolloin yliopistolla on entistä suurempi vastuu budjetistaan. Muutoksiin ollaan Jakobsonin mukaan valmiita.

- Vaasan yliopisto on hyvin valmistautunut yliopistolain tuomiin muutoksiin. Uudet hallintoelimet asetetaan syksyn aikana, yliopisto viimeistelee strategiansa ennen vuodenvaihdetta ja varainhankitaprojekti on hyvässä vauhdissa.

Strategiassa tärkeää vahvuuksien ja heikkouksien määrittely

Myös Ole Norrback pohtii resurssikysymyksiä. Hän kuitenkin painottaa, ettei kaikki ole kiinni rahasta.

- Uteliaisuus, ennakkoluulottomuus, kriittinen analyysi ja luovuus ovat aina tärkeämpiä uudistustyössä kuin käytettävissä olevat rahasummat.

Norrbackin mukaan uskottava strategia pohjautuu rehelliseen analyysiin yliopiston vahvuuksista ja heikkouksista. Painoaloiksi on kaavailtu monikielisyyttä ja monikulttuurisuutta, energiatekniikkaa ja -taloutta, resurssien ja suorituskyvyn johtamista sekä tuotteiden, palveluiden ja toimintojen uudistamista. Tavoitteet on asetettu korkealle, sillä nykyisen strategian mukaan Vaasan yliopisto pyrkii kullakin alalla kolmen parhaan joukkoon yliopistojen keskeisessä vertailussa.

Ylioppilaskunta varautuu leikkauksiin - jäsenmaksu ei nouse

Vaasan yliopiston ylioppilaskunta valmistautuu sekin yliopistomaailman uudistuksiin. Puheenjohtaja Laura Suutarin mukaan tällä hetkellä ajankohtaista on tiedekunnissa tapahtuva muutos, jossa humanistinen ja hallintotieteiden tiedekunta yhdistyvät filosofiseksi tiedekunnaksi. Lisäksi huomiota kiinnitetään tiedotuksen kehittämiseen.

Samalla, kun yliopisto pohtii rahoitustaan, on myös ylioppilaskunnan taloudellinen tilanne hankaloitunut. Suutari toteaakin, että suuria muutoksia ja jopa leikkauksia joudutaan tekemään. Monia askarruttaneeseen jäsenmaksuun ei tosin kajota.

Jäsenmaksumme on jo maan toiseksi korkein, joten ratkaisua emme lähde jäsenmaksun nostosta hakemaan.

Tämän artikkelin kommentointi on päättynyt.