Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /home/vyy/public_html/Ylioppilaslehti/textpattern/lib/txplib_misc.php(594) : eval()'d code on line 42
Taantumus nostaa päätään » Vaasan ylioppilaslehti

Taantumus nostaa päätään

Väkivalta synnyttää turvattomuuden tunnetta, ja turvallisuutta halutaan parantaa tänä päivänä keinolla millä hyvänsä. Taittajamme, Samuli Vuorinen kiteytti asian hyvin lentoliikenteen käyttöön kaavailtujen etälamauttimina toimivien rannekkeiden esimerkillä: ”Helpointa ja turvallisinta olisi, että aseistettu henkilökunta pitää lennon aikana matkustajia panttivankeina.” Ajattelumalli, jossa jokainen on uhka yhteiselle turvallisuudelle kunnes toisin todistetaan, ei palvele kenenkään ihmisarvoa. Tämän päivän mörköjä eivät kuitenkaan ole terroristit, vaan sosiaalisesti syrjäytyneet, väkivaltaisia taipumuksia omaavat nuoret.

Noin kuukausi sitten Kauhajoella sattunut ampumistapaus on synnyttänyt laajaa kansalaiskeskustelua mielenterveyspalveluiden tilasta. Kunnallisvaalien alla lupaukset määrärahojen nostamisesta tuntuvat olevan ehdokkaille pyhä asia – siihen asti kunnes lyödään hintalappu pöytään. Hoitohenkilökunnan palkkaaminen on kallista, rahaa pitäisi riittää nykyisen palvelutason ylläpitämiseen ja sitä saa vain yhdestä paikasta: veronmaksajien pussista. Rahan tullessa kysymykseen on helppoa osoittaa syyttävä sormi kohti kasvattajia, väkivaltaviihdettä ja suodattamatonta internetin sisältöä. Moralisointi on helppoa, mutta maksaminen vaikeaa. Median toiminta on herättänyt keskustelua: Suomen Kuvalehti haastatteli kriisipsykologi Soile Poijulaa, joka peräänkuulutti tätä miettimään rooliaan: Kun tekijä nostetaan parrasvaloihin, löytyy heti joku, joka myös haluaa historiaan.

Uutinen Lapin Kansan päätoimittajan potkuista on karua luettavaa. Syytetyn penkillä istuva Alma Media on toiminut kylmän taloudellisesti ajatellen järkevästi, sillä lehden lukijoista suuri osa koostuu vanhoillislestadiolaisista, joiden ajattelumalliin naisen kanssa parisuhteessa elävä naispäätoimittaja ei mahdu. Sunnuntaisuomalaisen Taloustutkimuksella teettämän gallupin mukaan kuitenkin 93 prosenttia vastaajista hyväksyisi julkilesbon päätoimittajan - jokin yhtälössä ei täsmää: joko Lapin läänin vanhoillislestadiolaiset eivät vastaa Taloustutkimuksen kyselyihin tai Alma Media antaa vanhoillisen vähemmistön määrätä kuka maakunnassa tiedottaa.

Lehdistön nykytilasta on helppoa huudella puskista pienellä rahalla ja maakuntalehtiä huomattavasti pienemmällä tulosvastuulla pyörivän lehden toimituksesta. Vaihtoehtojen väheneminen viestintäkulttuurin jättäessä puolueettomuuden periaatteitaan tuloskeskeisen ajattelun jalkoihin on hälyttävää. Ilta-Sanomien verkkolehdestä poimittu otsikko ”Bambi rusentui auton alle”, on hulluinta, typerintä ja käsittämättömintä mitä olen lukenut pitkiin aikoihin. Tarvitaanko The Onionin ja lehti.samizdat.info:n kaltaisia pilauutislehtiä, kun oikeatkin ovat tämmöisiä?

Tämän artikkelin kommentointi on päättynyt.