Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /home/vyy/public_html/Ylioppilaslehti/textpattern/lib/txplib_misc.php(594) : eval()'d code on line 42
Kaikki raiteet vievät Vaasaan » Vaasan ylioppilaslehti

Kaikki raiteet vievät Vaasaan

Olin taannoin jälleen menossa pohjoista kohti VR:n palveluja käyttäen, kun Oulun pysäkiltä nousi kyytiin ehkä eläkeiässä oleva rouvashenkilö. Tässä kohtaa pitää muistuttaa, että junassa sattuu ja tapahtuu aina. Milloin vaunussa on kovaa kuorsaava keski-ikäinen mies tai vierustoveri kuuntelee täysillä mp3-soittimella trance – musiikkia.

Tällä kertaa järkytyin vasta siinä vaiheessa, kun kyseinen ikäihminen alkoi puhua puhelimessa. Juna oli aivan täpösen täynnä ja suurin osa matkustajista oli nuoria aikuisia. ”Tämä on aivan kamala juna. En enää ikinä nouse junaan tähän aikaan. Täällä on aivan kamalasti koululaisia ja opiskelijoita,” mummo huusi. En tiedä olisiko pitänyt nauraa vai suuttua.

Jokaisella on oma vivahteikas ja usein varsin tunteikas VR-tarinansa, ainakin tämän talven jälkeen. Milloin juna on ollut myöhässä, milloin katto on rytissyt matkustajavaunussa alas. Joskus taas vuoroja on peruttu kokonaan tai osa vaunuista ei ole lähtenyt ollenkaan matkalle mukaan.

Viimeksi ainakin minua hauskuutti uutinen, jossa junan jarrut olivat alkaneet savuta, ja itse presidentti oli jouduttu kellistämään toimivamman junan kyytiin. Pitkää pinnaa siis tarvitaan kaikilta statukseen katsomatta. Varsinkin täällä Vaasassa, joka on rautateiden kannalta aika hankalan takana.

Samasta aiheesta käytiin keskustelua vähän eri näkökulmasta eräällä vanhalla nettipalstalla. Ajatus oli siltikin vielä ajankohtainen. Siinä puitiin Vaasan yliopiston suosiota verrattuna pääkaupunkiseudun yliopistoihin. Palstalla arveltiin, että jos kulkuyhteydet Vaasaan olisivat paremmat, olisi yliopistoon haluavinkin lukumäärä samaa luokkaa pääkaupunkiseudun kanssa.

Itse en nähnyt pitkää matkaa opiskeluesteenä. Paremminkin nyt lanseerattu uusi liiketoimintaorientoitunut yliopisto - imago nostaa niskavillat pystyyn. Jos olisin itse hakemassa nyt Vaasan yliopistoon, saattaisin kyllä miettiä asiaa hetken aikaa.

Humanistin korvaan sanat liiketoiminta ja orientoitunut tuovat lähinnä mieleen kaverin vanhat pappakalsarit. Ehkä Vaasan yliopiston kannattaisi lisätä strategiaansa junahierojan palkkaus Helsinki-Vaasa välille.

Tämän artikkelin kommentointi on päättynyt.