Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /home/vyy/public_html/Ylioppilaslehti/textpattern/lib/txplib_misc.php(594) : eval()'d code on line 42
Gradu & tekijä: Ajatukset osakemarkkinoissa » Vaasan ylioppilaslehti

Gradu & tekijä: Ajatukset osakemarkkinoissa

Kuva: Sami Seppänen

Gradun aiheena se, kuinka osakemarkkinoilla mahdollisesti ylireagoidaan, ja kuinka psykologia osaltaan vaikuttaa sijoittajien päätöksiin.

Kun markkinat ovat tehokkaat, pitäisi osakkeiden hintojen olla oikealla "kaiken" informaation edellyttämällä tasolla. Syystä tai toisesta, osakkeiden hintojen on tutkimuksissa huomattu poikkeavan yrityksen fundamenttien eli perustekijöiden tasosta. Jos markkinatehokkuudesta pitkällä tarkastelujaksolla säännönmukaisesti poiketaan, voidaan puhua markkina-anomaliasta. Markus Kultalahti tutkii lyhyen aikavälin ylireagointi-anomaliaa.

- "Behavioral finance" käsittelee etenkin psykologian vaikutusta markkinoilla. Sitä, miten sijoittajat ajattelevat. Ja sitä, ohjaako heitä esimerkiksi pelko osakemarkkinoilla, vai toivovatko he ylioptimistisesti arvojen nousuja. Vaikkakaan sijoittamisen ei tähän pitäisi perustua, Kultalahti valottaa.

Ylireagointia osakemarkkinoilla Kultalahti tutkii tilastollisesti event study -menetelmällä. Kun yritys antaa mitä tahansa uutta informaatiota, esimerkiksi osavuosikatsauksen, hän selvittää, kuinka sijoittajat reagoivat tähän. Suurten hintaheilahteluiden yhteydessä on mahdollista testata markkinatehokkuutta ja havaita ylireagointia, toisin sanoen epänormaalia tuottokäyttäytymistä. Selväsanaisemmin, tarkoituksena on selvittää, ohjautuuko osakkeen hinta merkittävästi vastakkaiseen muutossuuntaan suuren hintamuutoksen jälkeisinä kaupankäyntipäivinä. Jos näin on, uuteen informaatioon on mahdollisesti ylireagoitu.

- Sen, minkä voidaan ajatella selittävän tällaista markkinakäyttäytymistä, eli psykologian vaikutusta onkin sitten vaikeampi todistaa. Siitä voidaan tehdä vain oletuksia. Kultalahtea kiinnostaa, miten ihmisten mielipiteet markkinoilla muuttuvat, mitä he tuntevat ja muodostavatko sijoittajat päätöksiä esimerkiksi stereotypiseen ajatteluun perustuen.

Tunteet menevät vuoristorataa

Kultalahti kertoo olleensa gradunsa aiheesta aina kiinnostunut, mutta lopullisen päätöksen hän teki yliopistolla vierailevan John Kihnin pitämän kurssin jälkeen.

- Kurssilta sai paljon uutta tietoa, ja sen jälkeen tiesin tekeväni gradun juuri tästä aiheesta.

Työ alkoi syksyllä, ja nyt kasassa on kuutisenkymmentä sivua tekstiä. Väliraportti on tehty ja teoriaosuus on kasassa. Nyt menossa on empiirinen osio.

Projekti lähti käyntiin johdatusta tieteelliseen tutkimukseen -kurssilla, jolta gradun tekemiseen saa pohjaa. Alkuun pääsy oli Kultalahden mukaan melko hankalaa, ja se oli tehtävä itse.

- Itse aloitin teorialla. Rahoitusteoriassa on tietyt jutut, jotka yleensä on pakko olla gradussa, ja niistä oli hyvä aloittaa. Ajatukset jatkosta alkoivat muodostua vähitellen, Kultalahti kertoo.

Epätoivo on iskenyt monta kertaa. Tunteet menevät vuoristorataa, kun yhtenä päivänä ajattelee, että kyllä tämä vielä valmistuu, ja toisena ei saa mitään aikaiseksi.

- Saa nähdä, kerkiänkö tehdä kevääksi valmiiksi. Toivottavasti! Kaikki kurssit on kyllä käytynä, ja olen keskittynyt vain graduun. Toukokuun alussa alkavat kuitenkin työt, eikä se ainakaan auta gradun etenemisessä, jos vaiheeseen vielä jää, Kultalahti pohtii.

Kultalahti kertoo pakertaneensa toisinaan 12-tuntista päivää gradun parissa, välillä lyhyempää ja pakko on ollut pitää vapaapäiviäkin.

- Kirjoitan täällä koululla. Pystyn keskittymään olennaiseen ja materiaalikin on lähellä. Kotona en saa mitään aikaiseksi, hän naurahtaa.

Teoriaa soveltavalle töitä löytyy

Kultalahti tekee graduaan vain opintojen vuoksi ilman työnantajia. Hänen mukaansa laskentatoimen ja rahoituksen laitoksella on vaikea saada koulun ja työpaikan intressit kohtaamaan.

- Jos saa työpaikan jostain, sitten joutuu melkein tekemään kaksi gradua.

Kultalahden toukokuussa alkavat työt eivät liity suoranaisesti rahoitukseen ja laskentatoimeen, vaan hän aloittaa työt vakuutusalalla ja myyntihommissa.

- Luulen, että jos nämä asiat handlaa, markkinoita ymmärtää perinpohjin ja teoriaa osaa soveltaa käytäntöön, niin töitä löytyy varmasti, Kultalahti sanoo.

Tsemppiä gradun tekoon Kultalahti kertoo saavansa kavereilta.

- Meitä on monta samassa veneessä. Sieltä saa tukea, ja kotipuolesta tietysti.

Vapaapäivinä ajatukset irtoavat työstä kuntoilun ja urheilun parissa, sekä kavereiden kanssa puuhatessa.

- Hirveästi en ole kyllä vapaa-aikaa viettänyt. Silmät putoavat kohta päästä, Kultalahti tokaisee.

Seinäjoelta aikoinaan Vaasaan opiskelemaan tullut Kultalahti on viihtynyt rannikolla. Kaupunki on hänen mukaansa tosi mukava, vaikkakin sekä paikkana että ihmisten puolesta täysin erilainen kuin kotikaupunki.

Tämän artikkelin kommentointi on päättynyt.